Kees de Kort

Kees de KortKees de Kort, een financieel analist van AFS Vermogensbeheer, wordt dagelijks om kwart voor twaalf aan de tand gevoeld op het radiostation BNR (Business New Radio) over de situatie op de beurzen. Het audio archief van zijn column staat hier.

Zijn stijl is realistisch, maar wordt ook vaak betiteld als negatief. Ooit werd hij door een interviewer aangekondigd als “het pessimistisch geweten van beleggend Nederland”. Misschien is de waarheid niet altijd leuk.
Volgens BNR is het met Kees de Kort als met schimmelkaas: je houdt er van of je vindt het vreselijk.
Het cynisme van De Kort wordt door diverse BNR-medewerkers wel gewaardeerd, te horen aan het ingehouden gegniffel van ze tijdens de dagelijkse interviews.

Kees laat zich nooit uit zijn tent lokken, hoewel diverse presentatoren dat proberen. In het bijzonder Paul van Liempt wil nog wel eens een poging wagen, zoals te horen in de uitzending van 16 mei 2011.

Sinds maart 2010 heeft hij ook een weblog.

Zijn stijl kan het best aan de hand van enkele gevleugelde uitspraken worden geïllustreerd:

 • Rien ne va plus, het geld is niet meer van U
 • Je kunt geen tegel oplichten of er hebben mannetjes onder gezeten om prijsafspraken te maken
 • De beleggers hebben weer allemaal een roze bril op vandaag
 • Hoe goed gaat het in de chipmarkt als Intel zijn prijzen moet halveren? Mij lijkt het extreem slecht nieuws, maar ik ben maar een eenvoudig econoom
 • Het gaat niet slecht, dus goed
 • Begrijp niet hoe het kan, maar profiteer ervan
 • Dit doet me een beetje denken aan Bhagwan, als je het honderd keer zegt ga je het zelf nog geloven
 • Door dat hete weer hebben de beleggers zo te zien massaal een zonnesteek gekregen
 • Er zijn maar twee oplossingen mogelijk: verlies nemen, en verlies nemen
 • Als je bereid bent om op basis van dit soort cijfers te geloven dat het leed voorbij is, dan geloof je ook dat de baby’s door de ooievaar gebracht worden
 • Als je gewoon de krant leest kun je dat zelf zien – dus ik heb het idee dat de aandelenmensen niet verder komen dan de stripverhalen, en dat de rente- en valutamensen de krant echt lezen
 • Een “grote belegger” is een particulier met meer nullen
 • Niet beleggen is ook beleggen
 • Bij mensen die NU nog kopen zit er niets meer tussen hun ogen en de achterkant van hun hoofd
 • Die beleggers zijn als ze slapen slimmer dan als ze wakker zijn
 • In de ogen van de aandelenmannetjes zijn hoop en realiteit synoniemen
 • Extend and pretend, delay and pray
 • Aandelenporno
 • Nout en Wout doen alles fout
 • If you panic, panic first

Een andere Kortiaanse typering is het zogenaamde “kakkerlak-effect”, wat de laatste tijd van toepassing is op de omvallende Amerikaanse hypotheek verstrekkers: je ziet er een, maar je weet zeker dat er nog veel meer zijn.

Een ander ding waar De Kort zich, in tegenstelling tot een hoop beleggers, zorgen over maakt is de koers van de Amerikaanse dollar. Die gaat langzaam maar zeker omhoog. De reden waarom dit zo weinig aandacht van beleggers krijgt is dat deze beweging bijzonder langzaam is. Langzaam maar zeker, zoals onderstaand meerjarig grafiekje laat zien:

Dollar koers afgelopen 5 jaar

2008-11-17 De koers gaat door de kredietcrisis weer flink omlaag…

De problemen op de Amerikaanse vastgoedmarkt werden geruime tijd geleden al voorspeld door Kees. Bijvoorbeeld in zijn column van 27 april 2006:

“Mijn schatting is dat er in de loop van 2006 in de Amerikaanse huizenmarkt enorme schandalen bekend gaat worden, want daar hebben creatieve financiers de gekst mogelijke dingen uitgehaald. Bijvoorbeeld mensen die niet kunnen lezen fijn leningen laten afsluiten. […] Zolang de rente laag blijft kan iedereen dat behappen, maar zodra die omhoog gaat komen de verhalen over huisuitzettingen, oma’s die in auto’s moeten gaan wonen, en kinderen die op straat gezet worden. Nu is dat nog net niet zover maar als die korte rente doorstijgt gaat dat wel gebeuren.”

Het heeft wat langer geduurd dan eind 2006, maar nu lijkt het helaas toch waarheid te worden.

33 comments

 1. Een echte realist in beleggersland.
  Uiteraard hoort een belegger liever leuke, goede, mooie berichten, want de waarheid is meestal een beetje minder rooskleurig en dus niet leuk.
  Wel is het beter om de waarheid te geloven, want die komt altijd uit.
  Het rooskleurige verhaal houd je een poosje in stemming, maar daarna is de klap meestal erg hard.

 2. Kees heeft een erg realistische benadering en kent blijkbaar heel goed de cijfers en onderliggende krachten die zich de financiële markten sturen. Hij denkt en vertelt vanuit fundamentele kennis en visie die de korte termijn visie van de aandelen belegger overstijgt. Die kijkt immers alleen maar naar globaal nieuws en nieuws omtrent zijn portefeuille., eventueel aangevuld met trendlijntjes en andere technische indicatoren.
  Commentaar van Kees op de financieel markten zijn overgoten met een vleugje cynische humor. Kees is echter niet iemand die maar wat brabbelt.
  Kees is een mooie contra op figuren zoals er al teveel zijn. Voorbeelden te ver: Wilfried Steentjes (Steentjes vermogensbeheer bv), Jaap van Duyn (Ex Robeco Topman), Corné van Zeijl (SNS asset management). Ze geven nooit ongezouten hun mening, zijn naar mijn idee altijd te positief en laten nooit zaken horen die de beleggers negatief zouden kunnen stemmen.

 3. Ik ben even zo vrij om hier een berichtje te plaatsen. BNR heeft op haar website de volledige Kees de Kort discussies verwijderd. Juist nu ik daar de laatste tijd ook af en toe eens wat plaatste nadat ik me al tijden kostelijk vermaakte met de reacties (ware columns soms!) van Zappa rules, HighFive, JVroems etc. etc.

  Ik heb op de website van BNR even een linkje hiernaartoe gezet. We moeten toch ergens verder?
  Als iemand een beter alternatief heeft, hoor ik het graag!

  AEXit

 4. Verstopt?
  Ook een goeie manier om het forum de nek om te draaien.
  Maar help me out. Waar dan?

 5. Beste Jvroems,

  Op BNR is via de volgende link e.e.a. te vinden:

  Vooral reacties van mensen zoals u en ik die zich vreselijk gepakt voelen door BNR. Uiteraard heb ik BNR gemaild, maar (nog) geen reactie gekregen.

  Vreselijk! Hopelijk vinden we ergens een nieuwe plek voor onze dicsussies. Maar wat me vooral dwars zit, is dat al die fraaie discussies, soms ware columns (zoals van u), voorgoed verdwenen lijken te zijn.
  Stelletje idioten bij BNR!

  AEXit

 6. Kees de Kort is verhuisd naar kwart over twaalf op Business Nieuws Radio.
  Vandaag niet, hij spreekt de Tweede Kamer toe!

 7. Kees de Kort is een Jehova getuige,

  Jehova Keer de Kort,

  Jawel, dat denk ik dus.

  Dat slag voorspelt iedere keer het einde van de wereld.

  Volgens staan de koersen gemiddeld ruwweg 50% te hoog. Ruwweg dus.

 8. kees is mijn goeroe. als hij er niet was, was ik al potje los geweest.
  bedankt kees.

 9. Vandaag weer een geweldige uitspraak van Kees de Kort op BNR:

  ‘Achterin de bus naar Dumboland is het altijd feest’.

  Zelf houd ik mij niet bezig met beleggen, ik begreep de verhalen en theoriën nooit. Vrijwel dagelijks luisterend naar Kees de Kort weet ik nu ook waarom. Van mij mag de overheid een stukje Kees de Kort verplicht stellen bij een beleggingsreclame op radio en TV. Lijkt me VEEEL nuttiger dan de huidige disclaimers die vaak ook nog eens zogenaamd grappig verpakt (gecamoufleerd) worden.

 10. Al enige tijd geleden: over beleggers: “mannetjes met spekleren zolen” en
  “achter in de bus worden de lolly’s uitgedeeld…”
  In een woord: briljant!!

 11. Ook een goeie was “Vandaag is bewezen dat er geen ondergrens is aan de domheid van de mensen” of iets van die strekking. Bij Kees heb ik het gevoel dat hij zegt wat hij weet en weet wat hij zegt. Andere analisten praten veel vaker in de richting die ze zelf uitwillen. Als ze een aandeel ‘shorten’ moet het naar beneden gepraat worden, toch? Of als het werd ingekocht, moet het stijgen.

 12. “het is nu november, en ze kunnen geen voorspelling doen over de winstcijfers voor dit jaar, maar ze weten wel dat ze over 5 jaar 2 keer zo veel winst gaan maken? Wie dat begrijpt mag het mij komen uitleggen”

 13. Kees is natuurlijk fantastisch om te horen, gewoon een ongezouten mening. Of ie altijd gelijk heeft is een tweede. De uitzending is overigens tegenwoordig om 12.15 uur in de Powerlunch met een herhaling om 13.45 uur.

 14. Ach wat jammer toch dat BNR vorig jaar de hele Kees de Kort-dicussie de nek om heeft gedraaid. Ik had zo graag het commentaar van ‘Zappa Rules’ gelezen op de teloorgang van Fortis…

  Ondertussen heeft Kees gelijk gehad toe hij dit voorjaar voorspelde dat het verder naar beneden zou gaan met de AEX en hij rekende op standen van ongeveer 270 – 280.

 15. Ik volg Kees al heel lang op BNR

  Onder de lunch denk ik nog even na over zijn preek. ik heb niks gestudeerd maar begrijp Kees volkomen.Een duidelijker visie word niet gegeven en zijn voorspellingen zijn akelig precies uitgekomen.
  Gelul van andere doorgestudeerde beursjongens lap ik aan mn laars.
  Leugenaars ,oplichters en zakkevullers daar word de media door vergeven.
  Het vertrouwen is door dit soort sujetten zo schandalig beschaamt dat het lange tijd zal duren dat deze catastrove zal zijn geluwt.
  Ik blijf intussen luisteren en genieten van Kees de Kort

 16. Kees de Kort is een van de weinigen in de financiele wereld die weigert zich te laten bedonderen. Ik hoop dat hij nog heel lang op BNR zijn financiele commentaren blijft geven.

 17. Kees spreekt duidelijke taal en weet waar hij het over heeft. Ik luister elke middag aandachtig naar zijn analyses op BNR en vind ze fantastisch!

 18. Ik luister naar Kees pas sinds enkele maanden.
  Ik heb economie gestudeerd.
  Als ik hem nu beluister wou ik dat ik meer met mijn studie had gedaan.
  Vele onderwerpen, zoals bonussen, sterfhuis etc. vond ik in 1985 al fout.
  Maarre …. ik was toen een roepende in de woestijn …. en nu …..

  IS ER KEES !!

  Leve Kees.

  Bye the way; nu zit ik in de ICT

 19. Ik hou van Kees de Kort. Eindelijk eens iemand die zijn nek durft uit te steken, die niet achter de grote massa aan loopt.

  Geloof allemaal maar niet in de sprookjes die we voorgeschoteld krijgen door de AEX-topmannen en alle zogenaamde, zelfbenoemde beurs-goeroe’s!
  Behalve Rienk Kamer dan. Ook zo iemand die tegen de stroom in roeit.

  Het was trouwens schandalig hoe Harry Mens tekeer ging tegen Kees de Kort in Business-Class. Dat programma moeten ze echt boycotten!
  Ik snap daarom ook niet dat hij ook Rienk Kamer aan het woord laat. De mening van Rienk staat recht tegenover de mening van Mens.

  We krijgen een hete herfst en een ijskoude winter. Kees de Kort heeft gelijk! Ze hebben hem al eerder uitgelachen. Maar het aloude spreekwoord luidt: “Wie het laatst lacht lacht het best!”.

  Keep on dreaming 😉

 20. vandaag krijgt kees een veeg uit de pan van hoogleraar eijffinger in het brabants dagblad
  hij schrijft:je moet in staat zijn om je mening aan te passen .ik ken commentatoren en economen die dat niet kunnen. die hebben succes gehad met hun sombere voorspellingen en blijven in dat succes hangen.dan heb ik het over mensen als KEES DE KORT van BNR en de amerikaan Nouriel Roubini. in feite kun je alleen een oordeel hebben als je macro-economische feiten en financieele componenten met elkaar kunt verbinden.dat zijn er in nederland maar een beperkt aantal.
  kees trekt het je niet aan. we hebben al het vertrouwen in jou

 21. Ik weet dus nou echt niet waar Eijffinger dan veranderingen ziet in de economische realiteit. Die zijn er niet.
  Het gaat nog steeds slechter in de economie, de werkloosheid loopt op, de vastgoedsector stort in etc.
  Ik heb Eijffinger altijd hoog gehad, dit valt mij erg tegen.
  Kees de Kort kijkt gewoon naar de feiten en die liegen niet!
  Sylvester, doe je roze zonnebril af! (op zijn Dekortiaans)

 22. Deze man weet wat er speelt in de wereld en leest volgends mij meer over alle invloeden en weetjes dan wie dan ook.Sterke uitspraken die op het moment nieuw en lijkend nergends mee te maken te hebben,geven je na een half jaar de oplossing van de puzzel.Deze man met gevoel voor humor geeft mij een kijkje in deze zieke wereld met alle poppetjes die dit zo mooi maken voor zichzelf ten koste van IEDEREEN.Kees ga zo door met alles en hoop dat het je goed zal gaan. Ook al wil je zelf nooit echt in de schijnwerpers staan toch verdien alle lof zelf!!!

 23. Kees is de enige in heel Nederland die ons de waarheid durft te vertellen. Waren er maar meer zoals hij. Eerlijk en duidelijk, wat willen we nog meer. Ik heb geen vertrouwen meer in al die bankmannetjes…

 24. Kees de Kort beluister ik sinds enkele jaren en …na 2008, nadat ook
  ik aan de AEX kostbare euro’s verloor. Kees de Kort zet mensen aan t nadenken en drukt ze op de keiharde feiten.
  Niemand wil pijn voelen maar op een roze wolk t liefst z’n leven uitzitten.
  Die roze wolken zijn m.i. voorbij en de overkreditering van de afgelopen jaren, waarin ook consumenten dachten alles te kunnen aanschaffen, is voorbij. Ik ben geen econoom maar zie dit ook al jaren. De consument moet nu alles uit eigen zak betalen, zonder kredietverlening en krijgt steeds meer last van veel te hoge kosten (de marktwerking stuwt prijzen, neem o.a. telecom, woningmarkt, energie, die vroeger te behappen waren. We krijgen steeds minder te besteden, koopkrachtdaling, meer onrust in de wereld, ontevredenheid, een overheid die meer druk zet i.p.v. ons welzijn te vergroten. De psychiater praktijken zitten vol, waarom? Zou ons pseudo-economische en welvaartsklimaat daar een oorzaak van kunnen zijn?
  Immers, zijn we ooit gelukkig geweest met deze pseudo-welvaartscultuur?
  Wellicht dat de pijn die nu gaat komen louterend gaat werken!
  Na t zuur t zoet? Misschien eindelijk es gerechtigheid en openheid door de ontmaskering van alles, zodat een hoop financiele systemen, bankmannetjes en andere roze – brillen – kijkers en andere vage financiele rotzooi eens tot t verleden gaat behoren en iedereen weer de tering naar de nerging gaat zetten. Hoezo 5 keer op vakantie, nieuwste I-pads? Laat die huizenprijzenmarkt maar instorten, t doet pijn voor de huizenbezitters, maar aan bubbels heeft niemand wat.
  En laten we gewoon gaan consuminderen en onze groei komende jaren naar beneden bijstellen, zodat na wellicht een jaar of vijf er weer realistische groei komt uit een land wat ontdaan is van bubbels, zeepbellen en pseudo-welvaart!!

 25. Volgens Kees de Kort moeten de obligaties maar eens aangepakt worden,maar de pensioenen niet.Maar de meeste zelfstandigen hebben geen pensioen,maar altijd keihard gewerkt en gespaard voor de oude dag!!Niet in aandelen durven beleggen,dur nooit geprofiteerd van hoge stijgingen op de beurs zo’n 10 -15 jaar geleden.Maar veilig in bankobligaties gestopd Voor velen zoals voor ons het enige inkomen!!
  Zou dus een ramp zijn als dat aangepakt wordt!!
  Groeten Margot van Veen-Schreur

 26. Voorheen als pessimist gezien, nu denk ik niets minder dan realist. Kees de Kort had gelijk, gelijk betreft de dollarkoers, wat zich door heeft gezet in Europa. En we zijn er nog niet vanaf, de koers zal de komende tijd niet veel beter gewaardeerd worden.

  Kees de Kort geeft een realistisch inzicht in het financiële plaatje. Geen pessimisme.

 27. Ik luister nu al jaren naar Kees de Kort en constateer dat hij, weliswaar met een iets te negatieve ondertoon, weet waar hij over praat.

  Al die bankmannetjes hebben mij net zo goed van alles voorgespiegeld en soms ben ik daar op in gegaan. Helaas was het gelijk eerder aan mijn zijde als andersom.

  Ik constateer dat de combinatie wetenschap van Kees en gezond verstand je vele malen verder helpen in deze financiele wereld.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *